Op mijn laatste kantoormiddag voor het einde van het jaar snuffelde ik op het net naar inspiratie voor deze blog. Zo tegen de kerstperiode, met op de achtergrond de kerstklanken van Slade en John Lennon, sta je toch wat langer en bewust stil bij alles wat er om je heen is gebeurd in 2019 en kijk je vol verwachting naar 2020.

Ik stuitte op een Australisch reclamefilmpje waarin een aantal volwassen “gewone” mensen werd gevraagd met wie ze graag aan de kersttafel wilden zitten, levend of al overleden. Uiteraard kwamen daar een groot aantal bekende en mooie artiesten voorbij: Kylie Minoque, Justin Bieber, Nelson Mandela, Jimmy Hendrix en meer beroemdheden. Toen aan hun kinderen dezelfde vraag werd gesteld was daar zonder uitzondering het (intuïtieve) antwoord dat ze graag aan tafel zitten met hun eigen ouders en andere naaste familie. Hoogstwaarschijnlijk was dit in scene gezet, het zet je echter wel aan het denken. Mij tenminste wel!

Als het over werk gaat

Als je deze situatie doortrekt naar het maken van jouw keuze voor een baan dan wordt het interessant. Zonder dat ik de psycholoog wil uithangen komt bij mij dan wel weer de fundamentele vraag boven of je zou kiezen voor ratio of gevoel. Wie maakt een rationele keuze voor een baan en hoe gelukkig ben je dan? Ongetwijfeld gaan beiden vaak samen en bevind je je ogenschijnlijk de grootste tijd van je leven in een werkomgeving waarin je het naar je zin hebt. Je kan je kennis, capaciteiten en competenties kwijt, hebt leuke collega’s en er zijn de doorgroeimogelijkheden die je graag wilt.

Hoe is dat bij jou?

In de praktijk blijkt echter dat meer dan 30% van de werknemers níet op de plek zit die hem of haar het beste past. Als je bij deze (misschien latente) baanzoekers behoort is het aan te bevelen er over na te denken of je voor ratio of gevoel kiest. Een gouden kooi blijft ook een kooi, hoe hoger je komt hoe eenzamer het wordt, het meer is nooit vol…. Voor welke balans kies je? Hoe belangrijk is je carrière en hoe belangrijk je privéleven? Ga je veranderen voordat je moet?

Neem deze dagen de tijd om even te filosoferen over gevoel en ratio! Ik wens je veel wijsheid, fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2020!

 

Gertjan Holterman, AT7T9 werving & selectie

 

 

Wil je onze vacatures zien? Ga dan naar ons vacatureoverzicht!

 

 

Terug naar overzicht