Na een paar maanden waarin de kans op een nieuwe baan steeds minder werd zien we nu weer voorzichtig beweging in de arbeidsmarkt. Er is in een aantal sectoren nog een behoorlijke terughoudendheid, maar de investeringsbereidheid bij anderen wakkert toch weer aan. Sommige van mijn klanten durven zelfs anticyclisch te acteren en benutten deze tijd voor het aannemen van nieuwe medewerkers. Zij staan straks klaar voor als het weer los gaat. Om je te helpen ook weer op tijd op scherp te staan bij het solliciteren geef ik je hier een korte shake-up van waar ook al weer op te letten bij een sollicitatiegesprek. 

Als je een mooie kans krijgt moet je die pakken! Een goed sollicitatiegesprek begint bij een degelijke voorbereiding. Je bent natuurlijk erg blij dat je op gesprek gaat voor die geweldige baan, maar het kan ook spannend zijn. Hoe zorg je er nou voor dat je een gelijkwaardig en stevig gesprek neerzet. Hiervoor is het primair van belang dat je je sollicitatiegesprek goed voorbereidt. Je kunt hiervoor onderstaande checklist gebruiken. Begin op tijd, een goede voorbereiding geeft je vertrouwen voor het gesprek. Het meeste ligt misschien voor de hand, maar het zet je echt weer even op scherp!

Ken de vacature

Lees de vacature goed door. Vorm je een beeld van de ideale kandidaat voor deze baan. Probeer de overeenkomsten te vinden tussen jou en deze persoon, op het gebied van vaardigheden, eigenschappen en ervaring. Zoek daarnaast op de pagina van de werkgever of er een ‘Werken bij’ pagina is. Hier vind je vaak goede informatie over het type kandidaat waar het bedrijf naar op zoek is. Als je op gesprek gaat via een bureau, spreek dan van tevoren alles nog eens goed door met je recruiter.

Ken de werkgever

Je hebt hier als het goed is al onderzoek naar gedaan toen je solliciteerde, maar het is verstandig om te kijken of je nog iets gemist hebt.

  • Wat doet de werkgever precies? Mogelijk vind je nog wat nieuws!
  • Hoe groot is de organisatie? Hoe ziet het organogram er uit?
  • Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen voor deze werkgever en deze sector?
  • Heb je de laatste (nieuws)berichten op de website en op social media gelezen?
  • Wat zijn de belangrijkste concurrenten van het bedrijf?

Mis je nog iets in je informatie? Vul dit dan aan zodat je tijdens het gesprek weet waar het over gaat. Je sollicitatiegesprek voorbereiden begint dus bij het verzamelen van kennis.

Ken je gesprekspartner

Het is belangrijk om te weten met wie je straks in gesprek bent. Hierdoor kun je bij binnenkomst beter letten op hoe je jezelf voorstelt. Hoe heten de personen? Hoe zien ze eruit en welke functie hebben ze binnen het bedrijf? Zoek ook via Google en LinkedIn of ze misschien iets bijzonders hebben gedaan. Misschien kan je een interview vinden en daar uithalen wat je gesprekspartners belangrijk vinden?

Bereid je voor op mogelijke vragen

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je uiteraard veel vragen verwachten. Bereid je hierop voor zodat je de vragen makkelijker kunt beantwoorden. Spreek ook met je recruiter door welke vragen je zou kunnen verwachten of kijk eens op “de 60 meest gestelde vragen”. Google ook eens naar jezelf, zodat je weet wat de werkgever allemaal over jou te weten kan komen. Aan de hand van deze informatie kun je alvast nagaan wat voor vragen de werkgever over jou kan stellen.

Het bovenstaande lijkt voor de hand te liggen, toch zie ik nog vaak dat kandidaten te veel vertrouwen op hun improvisatievermogen. Laat het niet aan het toeval over en laat je gesprekspartner zien dat ook hij/zij moet werken om jou binnen te halen! Mocht je advies willen hebben? Je mag me altijd bellen! Succes met je sollicitatiegesprek!

Wil je onze vacatures zien? Ga dan naar ons vacatureoverzicht!

Bronhulp: Nationale Vacaturebank.

Terug naar overzicht