Ik had het geluk drie weken geleden met mijn gezin naar Sardinië te kunnen om een week te genieten van onze vakantie. Velen blijven dit jaar in Nederland. Eigenlijk wil ik dat nooit, ik dacht altijd dat het minder vakantiegevoel gaf. Toch heb ik nu besloten nog een week vrij te nemen en thuis te blijven. Dat wordt spannend, want alle digitale middelen zijn bij de hand…. Ik zocht hiervoor naar wat tips. Ook voor iedereen die in eigen land of huis vakantie viert of nog gaat de onderstaande gouden tips! Hoe houd je het vakantiegevoel vast? 

Aandacht maakt alles mooi, en dat is waarom we op reis zo ongestoord van alles kunnen genieten: we nemen de tijd. Tijd om te wandelen, tijd om naar een lekker restaurant te zoeken, tijd om naar elkaar te luisteren. Maar deze magische zalf die alles op vakantie mooier maakt, kun je ook thuis opsmeren.

1. Dingen die je pas ziet als je er de tijd voor neemt

Een nieuwe en prikkelende omgeving maakt je alerter, maar uiteindelijk is het een houding die we zelf aannemen. Volgens Alain de Botton (auteur van ‘De kunst van reizen’) maakt reizen ons bewust van details en essenties, we kijken als het ware met kinderogen. Deze mindset hoef je niet vaarwel hoeven te zeggen op Schiphol: probeer thuis ook vol aandacht om je heen te kijken. Veel van de dagelijkse schoonheid valt namelijk buiten ons gezichtsveld. De bijzonderheid zit in details, en die lichten op als je er je aandacht op schijnt.

2. Uit je comfort zone, halsoverkop in het nu

Op reis word je vaak op een natuurlijk wijze uit je comfort zone geduwd. Dit geeft je dat heerlijke on top of the world-gevoel: wat er ook op je pad komt, je kunt het aan. Buiten je comfort zone ben je mindful – er is immers geen ruimte voor andere gedachten. Maar wanneer we weer thuis zijn, verschuift onze aandacht vaak naar de toekomst. We maken ons zorgen over morgen, volgende week en later. Laat je inspireren door je reis en gooi jezelf ook na terugkomst af en toe in het diepe. Dan word je zonder enige moeite weer halsoverkop in het nu gegooid.

3. Waarom niksen nuttig is

Op reis zijn we liever voor onszelf: je carrière staat even op pauze, het sociale leven mag verwaarloosd worden en problemen kunnen ook wel even zonder oplossing – we genieten ongestraft van ons onproductieve brein. Maar wanneer we thuis eenzelfde plan trekken, resulteert dit vaak in een schuldgevoel. Eeuwig zonde, volgens schrijver en festival-spreker Alex Pang. Juist wanneer je (ogenschijnlijk) nietsnut, krijg je geest ruimte om verbindingen te leggen.

Dus geniet vooral van dagen zonder (schijnbaar) productieve gedachten – dan komen creatieve oplossingen juist boven drijven. Niet alleen je brein heeft baat bij rust. Zonder een planning, verplichtingen of to do’s verdwijnt de dagelijkse ruis aan gedachten. Je zintuigen krijgen de vrijheid om alles in zich op te nemen. En dat lijkt verdacht veel op een onverstoord vakantiegevoel.

4. Wees een (verdwaalde) toerist in eigen stad

Brooke Saward schrijft in haar boek ‘World of Wanderlust’ dat je kunt ontsnappen zonder daadwerkelijk ergens naartoe te gaan. Dit is ook de essentie van reizen: je losmaken van het alledaagse. En hoewel een nieuwe omgeving erbij helpt, is dit geen vereiste. Want wat voor jou bekend aanvoelt, is voor een ander een gedroomde reisbestemming. Ga daarom eens op avontuur in eigen land of stad. Wat zou je doen als je hier nog nooit was geweest? Sta jezelf toe om te verdwalen en je zult op elke hoek van de straat iets nieuws ontdekken.

Met dank aan de bron: happinez.nl

Wil je onze vacatures toch zien? Ga dan naar ons vacatureoverzicht!

Terug naar overzicht