Een goede collega zei eens tegen me: “Je stelt altijd zoveel vragen”! “Ja, logisch”, antwoordde ik, “dat hoort bij mijn vak, toch?!”  Ook vandaag stel ik nog steeds vragen, vragen over wat er veranderd is, of juist niet veranderd is tussen mijn geboortejaar en nu.

Ik kwam een aantal opvallende gebeurtenissen tegen waar ik je graag in wil meenemen. 1963 was een bijzonder jaar waarin nogal wat gebeurde wat nu in 2020 weer actueel is. Trouwens, het was toen een bijzondere tíjd, midden in de koude oorlog met  een ijzeren gordijn waar we niet zomaar achter mochten kijken. De Beatles braken door, in België trad de eerste vrouw toe tot het leger, de vlaflip werd in Nederland uitgevonden en Reinier Paping won de meest bizarre Elfstedentocht ooit. Maar er was meer!

KLM, virussen, Brexit en aardgas

  • 1963 was het jaar dat de KLM in moeilijkheden was, er werd gereorganiseerd met steun van de regering. In 2020 betaalt onze regering miljarden om haar nationale trots in de lucht te houden.
  • In het Zwitserse wintersportplaatsje Zermatt brak in 1963 de tyfus uit, hetgeen werd verzwegen door de autoriteiten. We kennen inmiddels het verhaal van Ischgl in Oostenrijk en Corona in 2020.
  • In 1963 werd ook de gasbel in Slochteren ontdekt. Volgens toenmalig minister Andriessen zouden we tot het jaar 2000 voldoende gas hebben. Alle grote energiemaatschappijen stortten zich op dit gebied van Nederland om de gasvelden te “ontginnen”. We weten inmiddels wat de desastreuze gevolgen hiervan zijn voor veel inwoners van Groningen. Vandaag, in 2020, werd bekendgemaakt dat we over 5 jaar waarschijnlijk alleen nog gas uit het buitenland zullen importeren.
  • Opvallend is ook dat Frankrijk in 1963 de Britse aanvraag voor het lidmaatschap van de EEG afwees. Eind 2020 hebben we een, al dan niet harde, Brexit….
  • En dan het Verdrag van Moskou (ook 1963), waarin het houden van nucleaire testen werd verboden. Ondertussen ging men destijds gewoon door met kernproeven in de Sahara. Anno 2020 is men in, onder andere, Noord-Korea volop aan het testen met kernwapens.

Droom

Het lijkt, met deze voorbeelden, alsof de geschiedenis zich op een bizarre wijze herhaalt. Heb jij ook wel eens als kind gedacht wat je “later als je groot bent” zou doen en hoe de wereld er dan uit zou zien? In mijn dromen zou alles heel erg veranderen…en dat is in heel veel opzichten natuurlijk ook echt zo! Er zijn veel mooie dingen gebeurd, veel van mijn dromen zijn uitgekomen. Maar als je écht vragen gaat stellen dan is er ook nog heel veel hetzelfde zoals je hiervoor gelezen hebt. Het lijkt wel alsof de tijd soms niet doordraait en dat  we op een aantal essentiële onderwerpen niet vooruit gaan.

In 1963 werd president John F. Kennedy vermoord, hij stond voor gelijke burgerrechten. De moord is nooit echt opgelost, maar zijn dood gaf wereldwijd een enorme impact. In datzelfde jaar hield Martin Luther King zijn bekende toespraak voor meer dan 200.000 mensen bij het Lincoln Memorial in Washington: “I have a dream!” Ook in 2020 hebben we een moord met een enorme wereldwijde impact, de dood van George Floyd. En de droom van meneer King is nog steeds niet vervuld….. Over de hele wereld staan nu mensen op om opnieuw de menigte hun droom te vertellen, en het is nog steeds nodig. Als kind was mijn droom niet wit, zwart, rood, geel of blauw en nu nog steeds niet. Vandaag stel ik nog steeds dezelfde vragen zonder te kijken naar kleur. Ik nodig je uit om met me mee te doen!

Twijfel

Vreemd genoeg heb ik lang getwijfeld of ik dit blog zou publiceren. Het staat al dagen als concept achter mijn website en ik heb het al zeker vier keer aangepast. Als ondernemer is het lastig om je mening te ventileren als het grenst aan politiek, ik ben hier dan ook altijd terughoudend in. Vandaag stap ik over dit dilemma heen en toon graag mijn authenticiteit. Ook in mijn vak is rekening houden met diversiteit een belangrijk item. AT7T9 werving & selectie doet hier al jaren bewust aan mee!

Wil je ook nog onze vacatures zien? Ga dan naar ons vacatureoverzicht!

 

Terug naar overzicht