Toen ik op 8 maart mijn blog schreef over “nieuwe baan of vakantie” kon ik niet vermoeden dat de wereld er binnen 3 weken totaal anders uit zou zien. Ja, ik was nietsvermoedend in Noord Italië in de kritieke periode en ja, gelukkig ben ik nog gezond. En ook ons gezin is er tot nu toe gezond doorheen gekomen. Maar wat een impact heeft dat virus voor iedereen! En wat is dan nog  jouw persoonlijke cirkel van invloed?

Dit weekend moet volgens mijn mediaplanning (;-) duh) mijn blog de lucht in, en eigenlijk wilde ik het C-woord vermijden. Maar dat zou een struisvogelactie zijn en een respectloze ontkenning van alles wat er nu gebeurt. Dus ben ik bij deze de zoveelste die je meeneemt in mijn emoties rondom het Coronavirus.

Nieuwe helden

Echter, ik ben een optimist en wil ook graag over de crisis heen kijken, zonder te vergeten onderweg om me heen te kijken. Naast de nieuwe dimensie die het woord “afstand” heeft gekregen en de extreem lage betekenis die sommigen menen te moeten geven aan “hufterigheid”, zijn er ook positieve kanten. De groeiende solidariteit en ontwapenende saamhorigheid geven een goed gevoel naar de toekomst. Bovendien wordt iedereen in zijn eigen cirkel van invloed erg creatief, zoekt naar nieuwe oplossingen om werken en leven aangenaam te maken. Mensen helpen elkaar waar mogelijk, nieuwe helden staan op!

Rondje langs de velden

En toch wil ik even stilstaan bij een aantal opvallende onderwerpen die ik in mijn rondje langs de velden tegenkwam: De intense onzekerheid van de ondernemers die hun bedrijf móeten sluiten wegens een overheidsmaatregel en zwaar (financieel) met de handen in het haar zitten. De enthousiaste starter die drie maanden geleden na veel wikken en wegen en met veel energie een eigen bedrijf is begonnen. Dit onder een regeling van het UWV die binnen zes maanden rendabel moet zijn. De flex-ondernemer die plotseling tientallen flexkrachten terugkrijgt waarvan het gros “op de bank” terechtkomt.

…en…

De nieuwe medewerker die eindelijk de stap heeft gemaakt naar dé droombaan en die “wegens economische redenen” moet vertrekken na de proeftijd. De MKB-er die net een substantiële investering heeft gedaan om door te groeien en een “no on request” krijgt van die grote opdrachtgever. De onzekerheid van de ZZP-er die gespaard heeft voor een leuk pensioen, geen opdrachten meer heeft. Maar geen aanspraak kan maken op financiële ondersteuning. En ook frustraties over multinationals, die weliswaar doorgaans voor veel werkgelegenheid zorgen, hun winst als het even kan verrekenen met vestigingen in het buitenland en nu een groot deel van de financiële hulp claimen….

Toenemende druk

Om uiteraard maar niet alle mensen die echt ziek zijn te vergeten! Hoe ziet ook voor hen de wereld na Corona er uit? We hebben een nogal omvangrijke uitdaging. We zijn nu de eerste weken door, veel mensen staan positief tegenover de inspanningen van Mark Rutte en zijn team en dat vind ik terecht. Als de druk echter groter wordt, gaat gedrag veranderen. Daar zullen we voor op onze hoede moeten blijven! Vertrouwen en draagvlak geven is niet altijd makkelijk als het jezelf zo treft, maar de gelederen zo veel mogelijk gesloten houden is van groot belang. Daarbij maakt een positief kritische noot het resultaat vaak alleen maar sterker, negativisme breekt af.

Mijn cirkel van invloed

Mooi verhaal Gertjan, maar wat ga je dan zelf doen, wat is jou cirkel van invloed? Goede vraag! Primair val ook ik terug op de zorg voor mijn gezin, mijn ouders van in de tachtig en doe ik inspanningen om er voor te zorgen dat ik AT7T9 overeind kan houden. Daarnaast blijf ik (alleen) sporten om gezond te blijven, soms overdag en dan ’s avonds weer achter de laptop. Ik ben ook persoonlijk beschikbaar als (fiets)boodschappendienst in mijn eigen woonplaats voor mensen die dit zelf niet kunnen. Daarnaast bied ik mijn netwerken en platformen aan voor de ondernemers en werknemers die graag hun alternatieve (overlevings-)activiteiten willen delen voor meer exposure. Voor degenen die me wil bellen om te sparren of even stoom af te blazen ben ik overdag bereikbaar, 06 83791590. Mogelijk kan ik nog meer ondersteuning bieden. Laat maar weten!

Ik wens jullie allemaal heel veel succes in de komende tijd, hoofd omhoog en blijf positief!

In het kader van mogelijkheden bieden voor onze relaties hebben we twee nieuwe pagina’s toegevoegd aan onze website: Jobs4Recruiters en meer informatie over Q4Profiles. Wil je ook onze vacatures zien? Ga dan naar ons vacatureoverzicht!

 

Terug naar overzicht