Dromen mag en eisen stellen ook

Als we denken aan het woord “droomkandidaat” schiet ons meteen een lijst met eisen te binnen, waar hij of zij aan zal moeten voldoen. Vijf jaar ervaring in een vergelijkbare functie en HBO werk- en denkniveau. Analytisch, een echte netwerker en sales zit in de genen. Ook ondernemend en resultaat gericht, staan regelmatig op het wensenlijstje. En zo’n lange lijst moet ook, want dromen mag en eisen stellen aan een nieuwe potentiële collega al helemaal. Want we hebben een visie, een team, een vacature en een cultuur waar de nieuwe collega in moet passen om de job tot een succes te brengen.

Het schaap met de vijf poten

Iedereen zoekt naar het schaap met de vijf poten en dat is ieders goedrecht. Integendeel, wij houden van een uitdaging en als het moet, zoeken we naar een schaap met zes poten, vier oren en twee neuzen.
In een kandidatenmarkt ligt de uitdaging niet bij de eisen, maar vooral bij de communicatie.
De juiste kandidaat is echt wel te vinden, maar of hij bereid is de stap te maken is de grote vraag.
In een markt waarin er meer keuze is voor een kandidaat dan een voor een werkgever, kiest de kandidaat altijd voor de vacature die hem het meeste geeft. Niet voor de vacature waar het meest voor wordt gevraagd.

Het beste beentje voor

Wellicht is het even wennen, de werkgever die zijn beste kant moet laten zien om de aandacht van de kandidaat te trekken. Het voelt alsof we solliciteren naar een kandidaat, waarvan we willen dat hij solliciteert op een baan. Het beste beentje voor, je sterkste eigenschappen in de vacature en alle voordelen die je te bieden hebt in de spotlight.

We zijn gewend te communiceren wat we willen hebben in plaats van wat we kunnen geven. Het een sluit het ander echter niet uit, want wanneer we communiceren wat we kunnen geven, krijgen we wat we willen hebben. En is dat is toch wat we willen?

Terug naar overzicht