In tijden van crisis worden we veel creatiever met het uitgeven van ons geld.  Ruilhandel bijvoorbeeld is in Nederland niet meer weg te denken. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas gaan we steeds meer naar een geldloze economie, waarbij diensten en producten tussen consumenten worden uitgewisseld.

Bakas: “Er wordt cash betaald, en geen factuur uitgeschreven. Ruilhandel zie je dan ook nergens terug in de statistieken. Mensen helpen elkaar hun huis op te knappen met een wijntje en een hapje erbij. We grijpen naar allerlei manieren om ons staande te houden in deze economisch lastige tijden. Sites als Marktplaats en Vakantieveiling worden enorm druk bezocht.”

Barteren

Ondernemer Greg Prizmic signaleerde een gat in de markt en richtte in augustus 2011 Barter Your Business op. Een groot netwerk van bedrijven is hierbij aangesloten en zij betalen elkaar met de digitale en renteloze bartereuro.

Prizmic: “Bij mijn vorige werkgever sloten we een op een barterdeals, waarbij we software ruilden tegen producten. We maakten geen gebruik van een nieuw betaalmiddel. Ik ben naar het buitenland gegaan om te onderzoeken waar complementaire valuta voor bedrijven een succes zijn. Ik concludeerde al snel dat er in eigenlijk alle landen wel vergelijkbare initiatieven zijn. Zwitserland is wel koploper op dit gebied, daar vindt ruilhandel plaats tussen 70.000 bedrijven. Het heet daar de WIR-bank. De bartereuro komt gewoon in de boekhouding. Onze grootste concurrent is de bank. Om toch te kunnen investeren kiezen steeds meer bedrijven voor onze renteloze investering. Bijna alles is verkrijgbaar: laatst heeft een boekhouder zelfs zijn hele bruiloft bij ons gebarterd.”

Dron: Telegraaf.nl

Terug naar overzicht