De Europese Investeringsbank (EIB) wil dit jaar in totaal 70 miljard euro investeren om de economische crisis en de jeugdwerkloosheid in Europa te bestrijden.

© AFP

Dat zegt EIB-president Werner Hoyer maandag in een interview met de Duitse krant Bild. Dat is een toename van het budget van zo’n 40 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat bedrag staat voor de totale uitgaven die de EIB dit jaar zal doen. Het geld gaat niet alleen naar projecten die banen voor jongeren opleveren, maar het is wel een topprioriteit van het investeringsorgaan. Ook volgend jaar en in 2015 verwacht de bank ditzelfde bedrag uit te geven.

In 2012 investeerde de bank 52 miljard euro. Maar omdat de EIB inmiddels over meer kapitaalreserves beschikt, kan de bank de komende tijd meer uitlenen. Bovendien heeft de EIB een AAA-rating, waardoor de bank zelf goedkoop aan geld op de kapitaalmarkt kan komen.

Duidelijk signaal

Het is volgens Hoyer een “duidelijk signaal” dat Europa de landen die moeten hervormen en bezuinigen niet in de steek laat.

De leningen van de investeringsbank zullen vooral aan mkb-bedrijven verstrekt worden. Een woordvoerster benadrukt tegenover NUzakelijk dat dit de banenmotor voor jongeren is. Ook zijn middelgrote en kleine bedrijven relatief hard getroffen door de crisis.

Uitkomst

Veel ondernemers krijgen maar moeilijk een lening via de bank. Voor hen kan een langdurige EIB-lening tegen gunstige voorwaarden daarom een uitkomst zijn. Met de goedkope kredieten moeten onder meer nieuwe stageplaatsen gecreëerd worden. Ook zal de EIB investeren in beroepsopleidingen.

“De EIB zal alles doen wat in zijn macht ligt om voor jongeren een opleidings- of arbeidsplek mogelijk te maken. We zijn van plan om onder meer onze leenvoorwaarden als een stimulans voor bedrijven in te zetten, zodat jongeren een kans krijgen”, laat Hoyer weten.

“Maar alleen maatregelen van de EIB kunnen het probleem niet oplossen. We kunnen alleen samen met de andere Europese instituten en medelidstaten succes boeken”, waarschuwt Hoyer.

Project

De EIB richt zich niet speciaal op specifieke landen zegt de woordvoerster. De bank kijkt per project of het haalbaar is en of het voldoende effect zal sorteren.

Toch zal de EIB, net als in de afgelopen jaren, veel aandacht hebben voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoog is, zoals in Griekenland, Spanje en Portugal. Ook zal de EIB in die landen meer advies gaan geven, zodat de projecten daar levensvatbaarder worden.

In Nederland zijn er zeventien projecten die nog door de EIB beoordeeld moeten worden. Daaronder vallen projecten van de Gasunie, NXP en de Vrije Universiteit.

Door: NUzakelijk/Tamara Awwad

Terug naar overzicht