Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil banenplannen van werkgevers en werknemers al dit jaar mee  financieren, ook al heeft hij daar eigenlijk pas volgend jaar geld voor. In de Tweede Kamer zei Asscher donderdag dat hij met de minister van Financiën ‘in potlood’ een afspraak heeft om dat geld naar voren te schuiven. Het gaat om maximaal 300 miljoen euro.

„Dat is hard geld, dat kunnen we snel uitgeven en dat moeten we ook doen”, zei PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer in een Kamerdebat over de werkloosheid. Ze reageerde op minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), die er in het kabinet voor gaat pleiten om de besteding van het geld naar voren te halen. De 300 miljoen is bedoeld voor het vergroten van de werkgelegenheid.

Asscher stelde dat de (jeugd)werkloosheid op het moment zo nijpend is dat als werkgelegenheidsplannen in bijvoorbeeld de bouw of de metaalsector eerder rond zijn dan gepland, hij dan met de ‘cofinanciering’ niet wil wachten tot oud en nieuw.

De banenplannen moeten wel echt helpen en werkgevers en werknemers moeten er ook zelf in investeren. De regeringspartijen VVD en PvdA steunen Asscher daarin. „U zegt terecht: maak haast en spoed. Wat je kan, moet je doen en dat gaan we ook doen”, zei hij tegen de Kamerleden.

Hij zei verder dat er geen „magische knop” is voor herstel van werkgelegenheid. Op „poehapakketten” waarin wel veel geld wordt uitgegeven, maar die niet effectief zijn, zit hij niet te wachten. Hij waarschuwde voor oplossingen van „valse profeten” en gaf toe dat Nederland voor economisch herstel en groei van het aantal banen deels afhankelijk is van de wereldeconomie.

De werkloosheid is de afgelopen periode hard gestegen, naar ruim 8 procent (650.000 werklozen). De jeugdwerkloosheid ligt rond de 16 procent.

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen zei in het debat dat de afspraken in het sociaal akkoord voor de VVD „niet in beton zijn gegoten”. Als de sociale partners en het kabinet de uitvoering van de afspraken zouden willen versnellen, is de VVD daar niet bij voorbaat tegen.

Mogelijk is dat nodig, omdat Nederland voor 2014 waarschijnlijk nog 6 miljard euro extra moet bezuinigen. Asscher wilde donderdag niet verder ingaan op de aanbevelingen vanuit Brussel. Eerder had hij wel gezegd dat het sociaal akkoord nog staat „als een huis”. Het kabinet hakt in augustus definitief knopen door over extra bezuinigingen.

 Bron: De Telegraaf
Terug naar overzicht